Lees verder
LineoTM van Stora Enso, een op lignine gebaseerd product dat eerder dit jaar werd gelanceerd, is door de Institution of Chemical Engineers (IChemE) bekroond met de 'Innovative Product Award 2018'.
Redactie / Rugby

LineoTM heeft toepassingen op een aantal gebieden waar momenteel materialen op basis van fossiele brandstoffen worden gebruikt. Als hernieuwbare vervanging voor op olie gebaseerde fenolische materialen, kan het worden gebruikt in harsen voor lijmen, bijvoorbeeld in multiplex, OSB-platen, gelamineerd fineerhout (LVL), papierlaminering en isolatiemateriaal. Stora Enso doet ook onderzoek naar nieuwe toepassingen voor LineoTM, waaronder formaldehyde-vrije bindmiddelen, koolstofvezel- en energieopslagtoepassingen.

De juryleden van IChemE kozen Stora Enso als winnaar uit een shortlist waar producten van verschillende bedrijven op stonden, waaronder Dow en Johnson Matthey, ‘vanwege het creëren van een nieuw biobased duurzaam materiaal ter vervanging van fossiele brandstoffen gebruikt in coatings en kleefstoffen”.

Stora Enso produceert sinds 2015 industrieel lignine in de Sunila Mill in Finland. De fabriek heeft een jaarlijkse capaciteit van 50.000 ton. Het bedrijf is de grootste kraft-lignineproducent ter wereld.