Lees verder
Neptune Energy gaat van start met het PosHYdon project, 's werelds eerste offshore groene waterstof pilot op een werkend platform in de Nederlandse Noordzee, ongeveer 13 kilometer uit de kust van Scheveningen. RVO Nederland kende deze week een subsidie van € 3,6 miljoen toe in het kader van de RVO Demonstratie Energie en Klimaat Innovatie (DEI+).
Redactie / Den Haag

PosHYdon heeft als doel de integratie van offshore wind, offshore gas en offshore waterstof te valideren. De installatie zal zeewater omzetten in gedemineraliseerd water en vervolgens via elektrolyse in groene waterstof, die zal worden gemengd met aardgas en via een bestaande pijpleiding naar de wal zal worden getransporteerd.

De installatie wordt geplaatst op het Q13a-A platform, het eerste volledig geëlektrificeerde platform in de Nederlandse Noordzee. De locatie en de bestaande verbindingen met de transportinfrastructuur maken het een ideale locatie voor de PosHYdon pilot.

Volgens Neptune Energy’s Managing Director voor Nederland, Lex de Groot, heeft de Nederlandse Noordzee sector een veelbelovende toekomst als ‘nieuwe energie hub’ en kan het een leidende rol spelen in grootschalige groene waterstofproductie voor Noordwest-Europa, gezien de infrastructuur die offshore met onshore verbindt. “De integratie van energiesystemen ondersteunt de net zero-doelstellingen op een slimme, efficiënte en kosteneffectieve manier en zonder verstoring van bestaande maritieme ecosystemen.”

Partners in het PosHYdon consortium zijn Neptune Energy, EBN en TAQA Offshore.

Beeld: Neptune Energy