Lees verder
De biotech start-up Stabican gaat opschalen op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Daar treft het bedrijf voorbereidingen voor een pilot plant. Stabican ontvangt hiervoor een bijdrage uit de ‘Stimuleringsregeling Biobased Economy’ van de gemeente Bergen op Zoom en provincie Noord-Brabant.
Redactie / Bergen op Zoom

“De Green Chemistry Campus is voor ons de ideale locatie om ons proces op te schalen”, zegt Robin de Bruijn, CTO en medeoprichter van Stabican. “De Campus ligt dichtbij onze R&D vestiging in het DAB laboratorium in Bergen op Zoom en het terrein en de faciliteiten van de Campus zijn bij uitstek geschikt voor de schaal van ons pilot proces.”

Stabican heeft een unieke platformtechnologie ontwikkeld voor de productie van stabiele voedingsingrediënten en farmaceutica. Zo maakt het bedrijf cannabispoeder dat houdbaar is op kamertemperatuur en waarvan pillen kunnen worden gemaakt die beter worden opgenomen in het lichaam. Naast het ontwikkelen en verkopen van grondstoffen biedt Stabican bedrijven analysemethodes om de samenstelling en de kwaliteit van producten inzichtelijk te maken.

Nu wil het bedrijf de technologie opschalen. Stabican gaat samen met ChemXPro en de Green Chemistry Campus onderzoeken wat ervoor nodig is om de pilot plant op de Green Chemistry Campus te realiseren. Daarnaast wil Stabican zorgen dat de pilot plant nagenoeg alle (>90%) hulpstoffen intern hergebruikt door de recycling van water en oplosmiddel te optimaliseren.

Stimuleringsregeling

Stabican is het vijfde bedrijf dat gebruik maakt van de biobased stimuleringsregeling. In september 2020 stelde de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Green Chemistry Campus en met behulp van een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant, € 1.187.500,- beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven uit de EU die actief zijn in de biobased economy. Bedrijven kunnen maximaal € 95.000,- aanvragen in de vorm van cofinanciering.

Eerder ontving Fruitleather een bijdrage voor het doorontwikkelen van een plantaardig alternatief voor leer op basis van mango’s, Dutch Water Tech kreeg een bijdrage voor het ontwikkelingen van biobased waterplanteilanden, Terrawatt Biochar kreeg een bijdrage vanuit de stimuleringsregeling voor een pyrolysepilot op de Campus voor de ontwikkeling van biochar voor CO2-negatief asfalt en Impershield ontwikkelde een biobased onkruidbeheerser.

Beeld: manusapon kasosod/Shutterstock