Lees verder
Van 11 t/m 17 september is het Verspillingsvrije Week in Nederland: een initiatief van stichting Samen Tegen Voedselverspilling om consumenten te stimuleren eten slim te bewaren en zo voedselverspilling te voorkomen. Voedselverspilling kost namelijk veel geld, brandstof, energie en grondstoffen, terwijl het onnodig afval en broeikasgas-emissies oplevert.
Redactie / Den Haag

Dit jaar is er in campagne extra aandacht voor de bewaarbaarheid van groenten en fruit. Zo blijkt 76% van de Nederlanders wel op te letten welke groente- en fruitsoorten er in de koelkast bewaard moeten worden, maar worden daar ook behoorlijk wat fouten gemaakt. Consumenten bewaren bijvoorbeeld een komkommer of paprika in de koelkast en laten appels en doosjes eieren bij kamertemperatuur staan. Terwijl komkommers en paprika’s langer goed blijven op de fruitschaal, terwijl eieren en appels, juist beter de koelkast in kunnen. Dat ze in de supermarkt vaak buiten de koeling staan, zet consumenten op het verkeerde been.

Emissiereductie

Nederlanders gooien gemiddeld 33,4kg eten per persoon per jaar weg. Als alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 22 miljoen maaltijden. En scheelt dat samen ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot. Dit is gelijk aan bijna 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht.

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling bundelt en versnelt de initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland. Bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties werken samen aan het Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015. Dragende organisaties van de stichting: Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, het Voedingscentrum, Wageningen University & Research en Gemeente Meierijstad.

Kijk voor meer informatie en handige (gratis) tools op de website.

Beeld: New Africa/Shutterstock