Lees verder
Om de transitie van een lineaire naar een circulaire economie te realiseren, is niet alleen technologie nodig, maar maar ook een beter begrip van mogelijke nieuwe manieren van samenwerken, consumeren en zaken doen. Daarover gaat de nieuwe oproep voor onderzoeksvoorstellen (call for proposals) 'KIC Circulaire economie: vertrouwen, gedrag en acceptatie.'
Redactie / Den Haag

Deze call valt onder de missie hoofdlijn van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 en is onderdeel van de Integrale Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Energietransitie en Duurzaamheid, vanuit de deel-KIA Circulaire Economie (KIA CE). Het subsidieplafond voor deze call bedraagt in totaal €5 miljoen. Naar verwachting worden maximaal vijf aanvragen toegewezen.

Onderzoeksvoorstellen moeten gericht zijn op tenminste één van de drie volgende onderzoeksthema’s:

  • Nieuwe businessmodellen voor de circulaire economie
  • Vertrouwen tussen en gedragsverandering van stakeholders
  • Systeemanalyses en systeemmodellen

Bovendien moeten ze passen in minimaal één van de productgroepen die aansluiten op de transitieagenda’s circulaire economie: kunststoffen, consumptiegoederen, bouw en maakindustrie): plastic verpakkingen, plastic (afval) in de bouw, landbouwfolie, plasticverpakkingen en verbruiksartikelen, chemische producten, textiel (incl. kleding), elektrische apparaten, meubels, kunstwerken (viaducten), wegen (asfalt), woningen, bedrijfsruimtes/kantoren, productiegoederen, windparken, zonneparken en klimaatinstallaties.

Matchmaking

Op 21 november 2022 organiseert NWO samen met de KIA CE van 13:00 tot 17:30 uur een live matchmakingbijeenkomst voor deze KIC call. Onderzoekers worden in de gelegenheid gesteld om hun ideeën te delen met een publiek van onderzoekers, potentiele co-financiers en publiek/private samenwerkingspartners die zich mogelijk bij initiatieven willen aansluiten.

Aanmelden kan via de website van NWO.

Beeld: BsWei/Shutterstock