Lees verder
Op de Floriade Expo 2022 in Almere zijn de nieuwste ontwikkelingen in de wereldtuinbouw te zien, waaronder ook een aantal circulaire biobased innovaties. Zo worden een circulaire ontmoetingsruimte en de entreegebouwen vervaardigd van reststromen uit de tuinbouw.
Redactie / Almere

Voor de de entreegebouwen moet een modulair biobased bouwsysteem worden ontwikkeld. Floriade Expo 2022, Stiching Innovatie Glastuinbouw Nederland en het Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV) hebben hiervoor een challenge uitgeschreven. Daarbij hoeven de entreegebouwen zelf nog niet te worden ontworpen; het gaat in eerste instantie erom een bouwsysteem te kunnen presenteren dat praktisch uitvoerbaar is, dat demontabel en dus verplaatsbaar is en dat gebruik maakt zo veel mogelijk tuinbouwreststromen.

De basisgrondstof kan bijvoorbeeld bestaan uit aubergine- en tomatenstengels, tomatenblad, paprikaknoesten, champost, chrysantenstengels, freesia-blad, etc. Dit kan worden verwerkt in geperste platen, gekweekte onderdelen van mycelium, isolatiemateriaal in de vorm van vlokken/korrels, of combinaties daarvan. Meedoen kan nog door vóór 28 juli in te schrijven, via de link onderaan dit nieuwsbericht.

Oesterzwamsubstraat

De ontmoetingsruimte Sky Garden is eerder gerealiseerd als ‘gezonde vergaderruimte’ voor het dakterras van de ministeries van LNV en Economische Zaken en Klimaat en komt nu naar Almere. Het paviljoen is gebouwd uit myceliumpanelen die gevuld zijn met oesterzwamsubstraat van kwekerij Verbruggen en werd gerealiseerd door de startup Fungalogic. Het gebouw bevat verder diverse groene innovaties die het leven op kantoor prettiger maken, zoals daglichtsystemen, groene wanden en luchtzuiverende plantensystemen.

Ook het Growing Pavilion van mycelium (foto) dat al op de Dutch Design Week 2019 was te zien, gaat ook naar de Floriade Expo en is binnenkort al te zien tijdens de Floriade Preview van 31 juli t/m 1 november 2020.

Growing Green Cities

Het thema van de Floriade is Growing Green Cities; de Nederlandse tuinbouw presenteert hier, samen met nationale organisaties en internationale deelnemers, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. “Met het thema inspireren wij bezoekers om groener en gezonder te leven”, zegt Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022: “Dit sluit naadloos aan op de thema’s van SIGN en de projecten die we samen initiëren. We stimuleren samen de ontwikkeling van biobased en circulaire producten.”

Beeld: Shot by Sylla