Lees verder
Nobian Hengelo (voorheen Akzo Nobel) is definitief van het Gronings gas af. Het bedrijf is overgeschakeld naar het hoogcalorisch gasnet.
Redactie / Hengelo

Nobian was in 2022 nog een grootverbruiker van laagcalorisch gas: het gebruikte 5% van de totale Groningse gasproductie. Voor de omschakeling is een nieuw gasontvangstation gebouwd en zijn de energie-installaties voor het productieproces aangepast.

“Door de omschakeling dragen we bij aan het verminderen van de vraag naar gas uit Groningen”, zegt Nobian locatiedirecteur Hengelo, Sieger Lodders. “We blijven daarnaast inzetten op verdere reductie van ons totale gasverbruik en verduurzaming.”

Eerder verminderde Nobian het gasverbruik al flink door een groot deel van de voor zoutproductie benodigde warmte in Hengelo te vervangen van gasgestookte stoomproductie naar duurzame stoom vanuit afvalenergiebedrijf Twence. Uiteindelijk zal deze productie worden geëlektrificeerd. Nobian tekende recent een intentieverklaring met het kabinet om de doelstelling voor nul CO2-uitstoot in 2040 te versnellen naar 2030.

Beeld: Nobian