Lees verder
Minister Adriaansens van Economische Zaken & Klimaat, en Michael Koenig, CEO van Nobian hebben en intentieverklaring getekend om de CO2-uitstoot versneld te reduceren. In 2030 moet dit nul zijn, tien jaar eerder dan gepland.
Redactie / Delfzijl

Naast de minister, ondertekenen ook staatssecretaris Vijlbrief, van Mijnbouw, en staatssecretaris Heijnen, van Infrastructuur en Waterstaat, de intentieverklaring. De overeenkomst past binnen Nobian’s doelstelling om een van de duurzaamste chemiebedrijven van Europa te zijn.

Een belangrijk onderdeel daarin is de elektrificatie van de zout- en stoomproductie van Nobian in Delfzijl en Hengelo. Ook zal worden ingezet op het versneld vervangen van elektrolyse-installaties in Rotterdam, waardoor het stroomverbruik met 135 GWh per jaar wordt verminderd, en de uitstoot in de productie van essentiële chemicaliën voor de chemie verder wordt gereduceerd. De verwachting is dat de projecten samen zo’n 550 kT CO2-uitstoot, 350 mln. m3 gasverbruik en 430 ton NOx-uitstoot zullen besparen. 2,5% van de CO2-doelstelling voor de industrie en zo’n 1% van het gasverbruik in NL (280.000 huishoudens).

Minister Adriaansens bracht vorige week een werkbezoek aan het Chemiepark en de productielocatie van Nobian in Delfzijl.

Beeld: vlnr Michael Koenig (Nobian) en Micky Adriaansens (EZK).