Lees verder
Met 36% van de totale export zijn de chemie, kunststoffen en life sciences onbetwiste exportkampioen van België, meldt essenscia. In totaal werd er in 2020 voor € 131 miljard geëxporteerd.
Redactie / Brussel

“Ondanks de stagnerende wereldhandel in 2020 kende de chemie, kunststoffen en life sciences de voorbije jaren een sterke exportgroei. Zo is de uitvoer van de sector het voorbije decennium met bijna een kwart toegenomen”, zegt Barbara Veranneman, Director International Affairs bij essenscia. Vooral de farma groeide sterk.

De sector is sterk afhankelijk van internationale handel. Maar liefst 80% van de productie in België wordt uitgevoerd. Het positieve handelssaldo van de sector steeg in 2020 tot bijna € 27 miljard. De chemie-, kunststoffen- en life sciences industrie levert daarmee de belangrijkste bijdrage aan het handelsoverschot en de welvaart van België. Van alle EU-landen is België de nummer drie wat betreft de export van chemie, kunststoffen en farma.

Opvallend is overigens dat de export binnen de Europese Unie afnam, terwijl er een exportstijging was naar landen buiten de EU, met de VS en China aan kop. De uitvoer naar die landen steeg in 2020 met respectievelijk 19% en 29%. De handel met het Verenigd Koninkrijk daalde sinds het brexitreferendum in 2016 met 26%

Ondanks tekenen van economisch herstel zullen de gevolgen van de coronacrisis voor de globale economie en internationale logistiek nog lang voelbaar zijn. Vraag en aanbod zijn nog volledig uit balans. Ook zijn er transportproblemen door een tekort aan beschikbare zeecontainers, pallets en verpakkingsmateriaal.

Kijk voor meer informatie op de website van essenscia.

Beeld: ESB Professional/Shutterstock