Lees verder
Nergens ter wereld is het aandeel van farma, biotech en chemie in het totale aantal patenten zo hoog als in België, stelt Frank Beckx, directeur van de brancheorganisatie essenscia op de website Fokus Online.
Redactie / Brussel

Vorig jaar werden 466 Belgische patenten toegekend in de chemie en life sciences: twee per werkdag. Het gaat om patenten toegekend aan zowel bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen, zoals bijvoorbeeld VIB en VITO.

Hiermee vertegenwoordigen chemie en life sciences ruim eenderde van de 1.389 toegekende patenten in België. Ook bij de patentaanvragen zetten zij de toon met 981 octrooiaanvragen, 40 procent van het Belgische totaal (2.413). Chemiebedrijf Solvay staat op nummer 1 met 306 aangevraagde patenten.

De cijfers illustreren dat de sector van de chemie en life sciences innovatiekampioen van België is. Bedrijven investeren jaarlijks gemiddeld € 4,5 miljard in Onderzoek & Ontwikkeling. De chemiesector speelt bijvoorbeeld een sleutelrol in het Moonshot-innovatieprogramma van de Vlaamse regering, dat is gericht op het ontwikkelen van doorbraaktechnologieën voor een klimaatvriendelijke industrie en samenleving. Het gaat dan onder meer om biogebaseerde grondstoffen, een waterstofeconomie en het gebruik van CO2 als grondstof. Ook lopen de Belgische farma en biotechbedrijven voorop in de ontwikkeling van diagnostische tests en vaccins voor COVID-19, aldus Beckx.

Beeld: fotohunter/Shutterstock