Lees verder
Van alle producten en alle materialen is maar liefst 95% rechtstreeks te linken aan de chemiesector. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. “Het maakt van de chemie-industrie een cruciale bondgenoot voor de circulaire economie en klimaatneutraliteit”, schrijft Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia, in de recent verschenen ‘Duurzame Chemie’-bijlage bij De Standaard.
Redactie / Brussel

Verschuren betoogt dat chemieproducten in de eerste plaats helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. “Denk aan efficiënte bouwisolatie, hoogtechnologische kunststoffen die auto’s of vliegtuigen lichter en dus zuiniger maken en de essentiële componenten voor autobatterijen, zonnepanelen of windturbines.”

De CO2-uitstoot van de chemiesector in Vlaanderen is sinds 2005 met meer dan een kwart gedaald. Er is dus niet gewacht op klimaatakkoorden of Green Deals. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met technologieën om CO2 op te vangen en op te slaan of te hergebruiken. Daardoor zou de Antwerpse haven – een van de grootste chemieclusters ter wereld – haar uitstoot potentieel kunnen halveren.

Bovendien is de sector volop bezig om klimaatinnovaties te ontwikkelen. Zo opende vorig jaar BlueChem, de eerste incubator in België voor start-ups die innoveren in duurzame chemie. De chemiesector coördineert via speerpuntcluster Catalisti ook het Moonshot innovatieprogramma van de Vlaamse regering. Door de krachten te bundelen met universiteiten en onderzoekscentra moet dit doorbraaktechnologieën opleveren voor een klimaatvriendelijke industrie.

De ontwikkelingen op het gebied van biochemie, de waterstofeconomie en chemische recyclage zitten volgens Verschueren inmiddels in een beslissende fase. “Laat ons eerlijk zijn: de weg naar een duurzame toekomst is bochtig en lang. Maar één zaak is duidelijk: zonder de innovatiekracht van de chemiesector gaan we er nooit geraken.”

Lees meer over duurzame chemie in Vlaanderen op de website Planet Future.

Beeld: Billion Photos/Shutterstock