Lees verder
Beloftevolle start-ups en ambitieuze groeibedrijven uit binnen- en buitenland helpen om duurzame innovaties voor de chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot op industriële schaal. Dat is de doelstelling van BlueChem, dat in 2020 de deuren opent op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp.
Redactie / Antwerpen

BlueChem is de eerste incubator in België die zich specifiek toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie, zoals de valorisatie van afval- en nevenstromen, procesoptimalisatie en de ontwikkeling van hernieuwbare chemicaliën en duurzame producten.

In de chemiesector is het niet altijd evident om veelbelovende innovaties om te zetten in nieuwe ondernemingen. Het kost veel tijd, durf en geld om van een labosetting naar een industriële productieschaal te gaan.

Kennis en expertise

BlueChem biedt hier een antwoord op via aangepaste infrastructuur, dienstverlening op maat met financiële ondersteuning en directe toegang tot kennis en expertise binnen een uitgebreid netwerk van internationale chemiebedrijven, gerenommeerde onderzoekscentra en de vijf Vlaamse universiteiten.

In BlueChem werken overheid, industrie en kennisinstellingen samen aan de ambitie om de toekomst van de economisch belangrijke chemiesector in Vlaanderen te garanderen en versterken. De investering wordt 50/50 gedragen door de private en overheidspartners.

De private partners zijn Bopro (BSI), DEME (DEC) en essenscia, de overheidspartners AG Vespa, PMV, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM), Stad Antwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Het project komt stand met ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie.