Lees verder
Het CHAPLIN-programma voor de ontwikkeling van 100% fossielvrij asfalt heet vanaf nu CIRCUROAD. Rijkswaterstaat volgt Circular Biobased Delta op als kartrekker van het programma, waarin wordt gewerkt aan bio-asfalt waarin het aardolieproduct bitumen wordt vervangen door een biobased en/of circulair bindmiddel.
Redactie / Utrecht

De vervanging vergt innovatieve technologieën waar CHAPLIN-leden al diverse successen mee hebben geboekt. Zo zijn er tientallen proefvakken met verschillende samenstellingen en uit berekeningen blijkt dat een CO2 reductie van 75% nu al mogelijk is. Alleen al in Nederland ligt 136.000 kilometer asfalt, dus het potentieel van deze innovatie is enorm.

Duurzame Wegverharding

Het doel van Rijkswaterstaat is om voor 2030 een klimaatneutrale, energieneutrale en circulaire infrastructuur te hebben. Alle materialen worden hoogwaardig hergebruikt en het gebruik van primaire grondstoffen wordt gehalveerd. Ludo Hennissen, Programmamanager Duurzame Wegverhardingen bij Rijkswaterstaat: “Om deze doelstellingen te bereiken, hebben we binnen Rijkswaterstaat het transitiepad Duurzame Wegverharding opgericht. Binnen dit thema is CHAPLIN een programma waarbinnen we al jarenlang constructief samenwerken met de hele asfaltketen. Het lag voor de hand om na Circular Biobased Delta op te treden als host.”

Het principe van open innovatie blijft daarbij overeind en ook de programmamanager, Joop Groen, behoudt zijn functie “De focus wordt nog meer dan nu vraaggestuurd, zodat onze innovaties optimaal aansluiten op de behoefte van de markt”, zegt hij. “Zo versnellen we samen de transitie naar fossielvrij asfalt.”

Foto vlnr.: Willem Sederel van Circular Biobased Delta en Ludo Hennissen van Rijkswaterstaat