Lees verder
Financieel topman Nat le Roux, CEO van Scotgold (investeringen in goud) en ex-CEO van het brokershuis IG Group, steekt 2 miljoen Britse pond van zijn eigen geld in Terravesta, specialist op het gebied van Miscanthus (Olifantsgras).
Redactie / Lincoln

Le Roux ziet zijn investering als werkkapitaal waarmee Terrravesta kan uitbreiden. Het bedrijf doet onderzoek de teelt van Miscanthus uit zaden. De plant vermenigvuldigt zich normaliter via rhizomen, een wortelstok die onder de grond kruipt en weer bovenkomt, waardoor een nieuwe plant ontstaat. Dat is een tamelijk traag proces. Volgens Terravesta is de teelt 200x op te schalen door zaden te planten.

Volgens Terravesta is dat nodig, nu steeds meer markten zich openstellen voor Olifantsgras als energiebron, voor natuurvezels en biobased chemie en materialen. Ook kan de plant dienen voor de productie van diervoer of om verontreinigde grond op een natuurlijke manier te reinigen.

GRACE

Op internationale schaal neemt Terravesta deel aan het GRACE-consortium. GRACE is een Europees project gesubsidieerd door Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI-JU). Het is erop gericht een betrouwbare en betaalbare aanvoer van duurzaam geproduceerde biomassa te garanderen en de koppeling tussen biomassaproducenten en de verwerkende industrie te verbeteren. Daarbij staat de teelt centraal op grond die niet voor voedselproductie kan worden gebruikt, vanwege verontreinigingen of lage opbrengsten.

Volgens Alex Robinson, operations manager van Terravesta, staan talloze toekomstige markten open voor Miscanthus: ‘We werken samen met industriële partners om een brede variëteit aan toepassingen te ontdekken, van nieuwe vezeltechnologie voor bouwmaterialen via het gebruik om grond te herstellen, tot bioraffinage.’ Robinson denkt daarbij aan producten als biodegradable plastics, verpakkingen, meubels, hoogwaardige chemicaliën en geneesmiddelen.

In Nederland houdt Vibers zich bezig met de verwaarding van Miscanthus. Agro&Chemie wijdde onlangs een artikel aan deze onderneming uit het Biobased Delta-gebied.