Lees verder
Het Britse energiebedrijf Drax start de eerste bio-energieopslaglocatie voor CO2-afvang en -opslag (BECCS) in de grootste energiecentrale van Engeland, nabij Selby in North Yorkshire.
Redactie / Selby

Naar verwachting wordt de eerste CO2 de komende weken opgevangen. Als dit lukt, zal het zes maanden durende pilotproject een ton CO2 per dag afvangen uit de gassen die worden geproduceerd bij het opwekken van hernieuwbare energie uit biomassa.

Drax stelt dat BECCS van vitaal belang is voor wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan, omdat de technologie ertoe zal leiden dat broeikasgassen tegelijkertijd met de productie van elektriciteit uit de atmosfeer worden verwijderd. Dit betekent dat elektriciteitsopwekking leidt tot minder CO2 in de atmosfeer. Dat is van vitaal belang voor de aanpak van de klimaatverandering.

Eerste van een reeks

Drax werkt samen met Leeds-gebaseerde C-Capture en investeert £ 400.000 om de werking van de technologie te demonstreren in wat de eerste zou kunnen zijn van een reeks pilotprojecten bij de centrale.

Drax Power Station is het grootste decarbonisatieproject in Europa; tweederde van de productie-eenheden zijn omgebouwd voor het gebruik van biomassa in plaats van steenkool. Als de BECCS-pilot succesvol is, gaat het energiebedrijf onderzoeken of meer centrales zijn om te bouwen om nog meer uitstoot te verminderen.

CO2-negatieve centrale

De Koninklijke Academie en de Royal Society of Engineers hebben geschat dat BECCS ons in staat zou kunnen stellen om 50 miljoen ton CO2 per jaar af te vangen tegen 2050 – ongeveer de helft van de emissiedoelstelling van heel het Verenigd Koninkrijk.

Will Gardiner, CEO van Drax Group: “Als dit project succesvol is, kan het Drax in staat stellen om de eerste CO2-negatieve energiecentrale ter wereld te worden – iets wat velen nog nooit zouden hebben gedroomd, tien jaar geleden.”