Lees verder
De Pilots4U-database is vorige week online gegaan. Deze bevat een kaart van alle openbaar toegankelijke pilot- en demonstratie-faciliteiten in Europa: gereedschappen voor het opschalen binnen handbereik van elke ondernemer.
Redactie / Brussel

Met de Pilots4U-database kunnen ondernemers in de buurt zoeken naar pilotfaciliteiten of naar faciliteiten die gespecialiseerd zijn in bepaalde bioeconomische disciplines. Dit vereenvoudigt de opschaling van nieuwe biobased processen, omdat het de rompslomp en stress van hardware-investeringen elimineert en het mogelijk maakt om personeel te vinden met scale-up expertise in deze fase van het proces.

Gedeelde investeringen

Piekeren kan worden uitgesteld tot het proces op grotere schaal techno-economisch is bewezen, als er geen hindernissen meer zijn op het gebied van regelgeving, de businesscase grotendeels rond is en een productiefaciliteit moet worden gebouwd. Open access pilotfaciliteiten kunnen dus worden beschouwd als gedeelde investeringen in proefapparatuur en expertise.

De Pilots4U-database bevat al 390 actieve items van 83 organisaties in 19 landen en groeit nog iedere week. Het project werd gefinancier door de Bio Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) onder het Horizon 2020 Onderzoeks- en Innovatieprogramma’ van de Europese Unie. Meer informatie is te vinden op de Pilots4U-website.