Lees verder
De provincie Limburg en de gemeente Venlo investeren samen € 22,6 miljoen in de uitbreiding van de Greenport Venlo met een Bright House en Bright Village.
Redactie / Venlo

Uitbreiding van de campus is nodig nu bestaande gebouwen Villa Flora en Innovatoren door de snelle groei van de campus bijna vol zijn. ‘De ontwikkelingen gaan sneller dan verwacht’, zegt de Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus. ‘In 2017 hebben we de ambitie uitgesproken om de ‘place to be’ van de campus te worden op het gebied van gezond en veilig voedsel, landbouw en de biocirculaire economie van de toekomst. Sindsdien is de campus aanzienlijk gegroeid.’

Om de verdere groei te kunnen accommoderen, wordt Brightlands Campus Greenport Venlo uitgebreid met een Bright House en een Bright Village. De nieuwe gebouwen zijn bedoeld voor start-ups, ondernemers, kennisinstellingen en onderzoeksinstituten die zich op de campus willen vestigen of daar reeds gevestigd zijn en willen uitbreiden.

Bright House gekopieerd

Het Bright House telt vijf lagen en is een exacte kopie van de twee Bright Houses die afgelopen voorjaar succesvol in gebruik zijn genomen op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Kopiëren betekent lagere kosten, minder kans op fouten en een snellere bouw. Het gebouw zal eind 2020 of begin 2021 worden opgeleverd. Het Bright Village bestaat uit een aantal ‘paviljoens’ van in totaal 1.100 m2 en kan medio 2020 worden opgeleverd. Hier kunnen ondernemers terecht die later doorstromen naar andere plekken op de campus.

Inmiddels zijn 60 organisaties en 16 R&D-faciliteiten op de campus gevestigd. Er werken ruim 650 mensen en ruim 400 studenten volgen onderwijs en verrichten er onderzoek. Hubert Mackus: “De campus vervult daarnaast in toenemende mate een faciliterende en verbindende rol voor het MKB. Verdere groei is echter alleen mogelijk als we meer ruimte scheppen voor verhuurbare kantoren, laboratoria en werkplaatsen.”

Volgens wethouder Erwin Boom van de gemeente Venlo is de campus van belang voor de regio en Limburg, doordat deze fungeert als ‘vliegwiel voor alle innovaties op het gebied van gezond leven, bewuste voeding en onze circulaire economie.’