Lees verder
Een succesvolle biobased economie is niet alleen gebouwd op technologie, maar vooral ook op het vertrouwen van consumenten in de biobased producten die ze al dan niet kopen. Merproducenten spelen hierin een doorslaggevende rol.
Redactie / Brussel

Dat maakt het Europese project BIOSWITCH zo belangrijk. Dit door BBI JU gefinancierde project, gestart in 2020, is gericht op het over de streep trekken van merkproducenten om over te schakelen op het aanbieden van naar biobased producten. Nogal wat producenten zijn namelijk huiverig om tijd en geld in de marktintroductie van biobased producten te steken, voornamelijk omdat zij onbekend zijn met de sector, allerlei risico’s zien en twijfels hebben over de leveringszekerheid. In alle gevallen waar merkproducenten wel hun nek uitstaken, bleek dit echter een succes: er zijn nieuwe waardeketens gebouwd, bioproducten konden vervroegd op de markt komen en aanbod en vraag zijn beter op elkaar afgestemd.

Slotbijeenkomst

Na twee jaar is het dan ook tijd om het BIOSWITCH project af te ronden met een (online) slotbijeenkomst, waarbij consortiumpartners de projectresultaten en hun ervaringen met de BIOSWITCH Toolbox presenteren die merkproducenten en andere cruciale actoren kan ondersteunen bij de versnelde implementatie van biobased waardeketens. Experts van het Bio-Based Industries Consortium (BIC), Topsoe, Circa Group en CLIB gaan tijdens een exclusieve paneldiscussie ook dieper in op de huidige urgentie van een biobased transitie, getuigen over zelf ervaren struikelblokken bij het implementeren van waardeketens, en ze brengen een ‘call-to-action’ voor samenwerking rond biobased oplossingen.

’s Middags is er een trainingssessie waarin dieper wordt ingegaan op het gebruik van de toolbox die is ontwikkeld tijdens BIOSWITCH en hoe deze kan bijdragen aan een het praktische proces van het bouwen van een biobased waardeketen, het bepalen van de duurzaamheid en de marktintroductie van biobased producten.

Kijk in de agenda voor het programma en registratie-opties.

Beeld: vasanty/Shutterstock

Het BIOSWITCH consortium bestaat uit: CLIC Innovation Oy (Finland, penvoerder), Fundacion Corporacion Tecnologica de Andalucía (CTA, Spanje), Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy (Finland), Food and Bio Cluster Denmark (Denemarken), Institute of Technology Tralee (Ierland), Flanders' Food (België), BTG Biomass Technology Group BV (Nederland) en Sustainable Innovations Europe SL (Spanje).