Lees verder
Meer dan 500 bedrijven uit de bio-energie waardeketen hebben de Europese Commissie in een open brief opgeroepen om bio-energie als onderdeel van de energiemix in te zetten om een einde te maken aan de energieafhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen.
Redactie / Brussel

Biomassa is een gemakkelijk beschikbare oplossing die bijdraagt aan de energiezekerheid en het terugdringen van de energieprijzencrisis. Vooraanstaande organisaties als het IPCC en het IEA benadrukken dat biomassa ook een belangrijke rol speelt in het bereiken van een netto-nul-economie tegen 2050. In schril contrast daarmee staat het in maart gepresenteerde eerdere REPowerEU-voorstel, waarin de Europese Commissie de rol van duurzame bio-energie volledig negeert.

Gebrek aan visie

“Marktdeelnemers zijn geschokt door het gebrek aan visie dat de Europese Commissie aan de dag legt met de presentatie van de REPowerEU-strategie”, aldus Jean-Marc Jossart, secretaris-generaal van Bioenergy Europe. “Naast de energiestabiliteit en -zekerheid van Europa heeft de EU bio-energie nodig om haar eigen milieu- en energiedoelstellingen op lange termijn te bereiken.”

CEO’s en hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Europese waardeketen voor bio-energie en biobrandstoffen, waaronder veel kleine en middelgrote ondernemingen en familiebedrijven, maar ook een groot bedrijf als RWE, dringen er bij de EU-leiders op aan hun plan te heroverwegen en benadrukken daarbij de huidige en toekomstige rol van bio-energie voor de samenleving: “De Europese bio-energiesector is wereldleider op het gebied van hernieuwbare technologieën, met meer dan 800.000 banen en meer dan 50.000 bedrijven in de waardeketen.”

Minder kosten en uitstoot

In de brief wordt verder benadrukt hoe “bio-energie gemakkelijk beschikbaar is en snel kan worden toegepast, vaak tegen lage kosten. Voor stadsverwarming bijvoorbeeld heeft de omschakeling van fossiele brandstoffen naar biomassa en afval geleid tot lagere kosten en emissies in veel landen. Voor residentiële en commerciële gebouwen biedt verwarming met pellets, briketten of houtsnippers een schoon en efficiënt alternatief voor gas en olie.”

Lees de volledige brief op de website van Bioenergy Europe.

Beeld: galtiero boffi/Shutterstock