Lees verder
Houtachtige biomassa kan gebruikt worden voor het maken van biobrandstoffen en bio gebaseerde chemicaliën. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Wang Yin bij de afdeling Chemische Technologie van het Engineering and Technology Institute in Groningen.
Groningen

Grootschalige inzet van houtachtige biomassa kan zorgen voor een afname van de inzet van fossiele brandstoffen en zodoende een positieve invloed hebben op het klimaatprobleem. Een interessante technologie om houtachtige biomassa om te zetten in een vloeibare, makkelijker te transporteren vorm, is pyrolyse. Echter, de bio-oliën hebben een hoog watergehalte en zuurgraad en beperkte opslagcapaciteit. Dat heeft een negatief effect op het toepassing bereik. Wang Yin heeft een aantal technologieën ontwikkeld om de eigenschappen van bio-oliën te verbeteren. Een veelbelovende technologie is een waterstof behandeling in aanwezigheid van een vaste katalysator.

Het onderzoek van Wang Yin heeft zich met name gericht op het ontwikkelen van verbeterde katalysatoren voor het proces. Ook heeft hij inzicht verkregen in de moleculaire omzettingen die plaatsvinden tijdens het proces. Daarnaast heeft Yin proces-product relaties ontwikkeld die gebruikt kunnen worden om de meest optimale condities te kiezen voor het gewenste product. Deze inzichten kunnen gebruikt worden voor een beter procesontwerp van de technologie.

Morgen hoopt Wang Yin te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen.