Lees verder
Biochemische recycling kan een duurzame oplossing zijn voor de recycling van slecht recyclebare en gemengde plastics. Veel bedrijven beginnen er echter niet aan, omdat ze biochemische recycling te duur en te complex vinden. Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) en biotechbedrijf Ginko Bioworks ontwikkelen een oplossing.
Redactie / Breda

Met op fermentatie gebaseerde enzymproductiesystemen kunnen polymeren worden afgebroken tot nieuw bruikbare monomeren. Om het proces te monitoren is echter een RNA-sequencing platform nodig; een apparaat van een slordige € 2 miljoen. Analysestappen nemen elk 6 weken in beslag en voor het evalueren van de resultaten zijn experts nodig.

Om deze drempels te verlagen, hebben het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) en biotechbedrijf Ginko Bioworks een betaalbaar, draagbaar en semi-realtime moleculair monitoringsysteem ontwikkeld om het procesontwerp van het fermentatieproces van plastic afbrekende enzymen te optimaliseren.

Toegankelijker

“De door ons geselecteerde methode vereist slechts een investering van € 5.000 in plaats van 2 miljoen”, zegt MiaoMiao Zhou, Onderzoeker Lectoraat Biobased Building Blocks & Products, CoE BBE. “Een van onze nieuwe designs biedt zelfs de mogelijkheid om 4 verschillende tests tegelijk te laten plaatsvinden. Dit scheelt enorm in de kosten en tijd. Resultaten kunnen nu binnen 20 uur afgelezen worden. Dit helpt enzymproducerende bedrijven om hun werk te verbeteren. Dat maakt biochemische recycling op basis van enzymen veel toegankelijker voor bedrijven.”

“De resultaten bieden inzicht in nieuwe high-throughput technologieën om complexe processen in schimmels te ontrafelen”, zegt Peter Punt van Ginkgo Bioworks. “Op de lange termijn leidt het niet alleen tot mildere recyclingmethoden, maar ook tot een beter begrip van hoe een biologisch afbreekbaar materiaal moet worden ontworpen.”

Aan het ontwerpen, uitvoeren en optimaliseren van experimenten hebben ook vijf stagiaires meegedaan. Zij zijn daardoor gemotiveerd om zich verder te ontwikkelen tot bio-ingenieur. Het onderzoek werd uitgevoerd binnen een KIEM GoChem project van Regieorgaan SIA.

Zie voor meer informatie de website van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE).

Beeld: Jasen Wright/Shutterstock