Lees verder
Bio-grondstoffen voor energie, chemie en materialen kunnen nu al in bulk op de markt worden gebracht. Het is zowel technisch als economisch haalbaar. Dat is een van de conclusies van het vorig jaar afgesloten CAPCOM project.
Redactie / Wageningen

CAPCOM staat voor Clean Agro Pellet Commodity. In dit internationale project werkten bedrijven en kennisinstellingen samen om technologie te ontwikkelen voor de productie van een bulkgrondstof uit reststromen van de agro-industrie. Het resultaat zijn relatief schone en goed gedefinieerde pellets. Ze zijn niet alleen bruikbaar voor emissie-arme biobrandstof of voor bodemverbeteraars, maar kunnen ook worden gefermenteerd tot chemische bouwstenen, bijvoorbeeld voor de productie van bioplastics.

In de nieuwe bio-economie is een belangrijke rol weggelegd voor landbouw-reststromen. In dit project ging het bijvoorbeeld om lege vruchtentrossen van de oliepalm, bagasse en suikerrietblaadjes. Deze stromen worden nog onvoldoende benut, omdat ze vaak duurder zijn dan fossiele grondstoffen. Ook zijn ze lastig op de wereldmarkt te verhandelen vanwege het ontbreken van uniformiteit in vorm en samenstelling. Door er standaard pellets van te maken, wordt dit een stuk gemakkelijker.

Stoorstoffen verwijderen

Stoorstoffen als chloor en kalium zijn daartoe uit de biomassa verwijderd. Koen Meesters, onderzoeker van Wageningen Food & Biobased Research: “Producenten willen deze chemicaliën niet in hun grondstoffen hebben, omdat ze corrosie kunnen veroorzaken in de apparatuur en het leidingwerk.” Zo’n 90% van de ongewenste mineralen kan met water uit de biomassa worden gewassen. Het kaliumrijke water is vervolgens te gebruiken om de suikerriet- of palmplantages te irrigeren en tegelijk te bemesten.

“De volgende stap is bio-commodity’s te produceren voor andere basischemicaliën en materialen”, zegt Edwin Hamoen, programmanager Bioraffinage van Wageningen Food & Biobased Research. “De uitdaging daarbij is om zoveel mogelijk lokale reststromen te gebruiken. Denk voor Nederland bijvoorbeeld aan tomatenstengels uit de glastuinbouw die hier verwerkt worden tot een commodity op maat.”

Consortium

CAPCOM-NL was een internationaal consortium van de agro-industrie (Palmaceites, Colombia en Raizen, Brazilië), een teler (Cradle Crops), technologieontwikkelaars (Viride, Wageningen Food & Biobased Research en TNO) en eindgebruikers (RWE en Alco Energy Rotterdam). Het project werd gefinancierd door TKI-BBE en projectpartners.

Lees meer op de website van Wageningen University&Research (WUR).

Beeld: tchara/Shutterstock