Lees verder
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij met het forse pakket aan klimaatmaatregelen dat het kabinet deze week heeft gepubliceerd om haar eigen klimaatdoelen voor 2030 alsnog te halen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is blij met het forse pakket, maar ook kritisch.
Redactie / Den Haag

Een greep uit de belangrijkste te nemen maatregelen:

  • Het CO2-vrij maken van de elektriciteitssector tegen 2035, dankzij extra zonne-energie op zee, door gascentrales om te bouwen voor waterstof en accu’s verplicht te stellen voor zonneparken.
  • Het klimaatneutraal maken van de energie-intensieve industrie tegen 2040. Nieuwe energiebronnen en -dragers (zoals waterstof) worden opgeschaald. Nieuwe fossiele warmte-opwekking wordt verboden. Het kabinet wordt strenger voor de grootste uitstoters.
  • Minder verbranding en meer recycling bij afvalverbrandingscentrales. Vanaf 2027 moeten alle plastics voor minimaal 25 tot 30% bestaan uit hergebruikt of biobased materiaal.
  • In 2050 zijn alle gebouwen uitstoot- en aardgasvrij en rijden we volop elektrisch. Alleen bezitters van koopwoningen en zakelijke rijders komen hier onderuit.
  • Door normen te stellen stimuleert het kabinet biobased bouwen.
  • De landbouw is in 2050 duurzaam en stoot 5 megaton minder CO2 uit. De verduurzaming van de glastuinbouw wordt versneld.
  • De energiebelasting wordt aangepast, zodat verduurzaming loont en vervuilers meer betalen. Er komt minder belasting op waterstof dan op aardgas. Fiscale vrijstellingen voor fossiele energie worden afgebouwd.

Gemiste kans

De NVDE is blij met het pakket, maar ziet het uitstellen van het verplicht energiezuiniger maken van koopwoningen en het ontbreken van een verplichting tot nulemissie bij zakelijke auto’s als gemiste kansen om de economie structureel te verduurzamen.

Ook ziet de NVDE graag stevig overheidsbeleid zodat bedrijven de kansen zullen grijpen voor de economie van de toekomst. Er zijn met name twijfels over de uitvoering. Zo zullen vergunningstermijnen korter moeten, moeten klimaatprojecten vrijstelling krijgen van stikstofregels en moeten overheid en bedrijven snel tot keuzes komen rond de energie-infrastructuur. De capaciteit van het stroomnet is bijvoorbeeld nog veel te krap voor elektrificering van de industrie.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid en de NVDE.

Beeld: Miha Creative/Shutterstock