Lees verder
Huishoudelijk afval uit het Verenigd Koninkrijk gaat een bijdrage leveren aan de Europese doelstelling dat alle transportbrandstof in 2020 voor 10% biobased is.
Redactie / Wageningen

Bij het Biorenewables Development Centre (BDC) in York (VK) worden met stoom en hogedruk koolhydraatrijke grondstoffen uit het huishoudelijk afval gehaald. Bij Wageningen Food & Biobased Research worden deze vervolgens door anaerobe bacteriën gefermenteerd naar butanol en waterstof, beide belangrijke brandstoffen en chemicaliën.

Volgens Pieternel Claassen, senior onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research, wordt het afval bij het BDC in York ontsmet en makkelijker afbreekbaar gemaakt. “De koolhydraten in het voorbehandelde materiaal worden gehydrolyseerd door enzymen en de resulterende suikerstroom wordt naar ons laboratorium getransporteerd.” Wageningen Food & Biobased Research heeft diepgaande kennis over fermentatieprocessen.

Het onderzoek maakt deel uit van het EU BESTF2-project ‘Production of butanol and hydrogen by fermentation techniques using steam treated municipal solid waste’, kortweg MSWBH. Claassen: “In MSWBH bestuderen en optimaliseren we het gebruik van suikers. Daarnaast bepalen we het effect van andere componenten op de groei van de bacteriën. Organisch afval bevat veel verschillende componenten uit allerlei bronnen, zoals planten, voedselafval en papier. Dit kan het fermentatiegedrag beïnvloeden. De technologie die wij ontwikkelen zal aan het eind van het project worden opgeschaald in het pilotlaboratorium bij BDC in York. De complete fermentatie en opwerking tot zuivere butanol en waterstof wordt in Wageningen gerealiseerd.”

Voordelen organisch afval

Momenteel wordt vooral maïs gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Het gebruik van de organische fractie uit huishoudelijk afval als grondstof heeft in vergelijking daarmee grote voordelen. Claassen: ‘Afgezien van de voedsel-versus-brandstof-discussie, is het voornaamste nadeel van de traditionele processen financieel: de grondstoffen en de verwerking ervan bepalen over het algemeen zo’n 70% van de kosten.’ Huishoudelijk afval kan die kosten fors terugdringen. Claassen verwacht dan ook dat een economisch levensvatbaar productieproces tot de toekomstige mogelijkheden behoort. Het MSWBH-project is gestart in april 2016 en loopt tot 2019.