Lees verder
België blijft naar marktwaarde een koploper in het Europees biotechlandschap. Alleen Denemarken en Duitsland scoren beter. De marktomstandigheden zijn grimmiger dan in de voorbije jaren, maar met een daling van amper 2 procent beurswaarde tot €42 miljard, is de impact van opeenvolgende crises op de Europese biotech geringer dan in de VS en Azië.
Redactie / Gent

Dankzij de goede beursprestaties van argenx en UCB in het voorbije jaar slaagt België er zelfs in de kloof met Duitsland, de nummer één in Europa, kleiner te maken. Beide bedrijven afficheren grote stijgingen in beurswaarden, van respectievelijk €2,7 miljard en €5,3 miljard. De publiek genoteerde biotechbedrijven in Duitsland, Denemarken en België hebben nu een marktwaarde van elk iets meer dan €40 miljard, samen goed voor net geen €130 miljard.

Dat blijkt uit cijfers van KBC Securities die zijn voorgesteld op de State of the Union van de Vlaamse life sciences sectorfederatie flanders.bio en VIB, die vorige week werd uitgesproken tijdens het congres Knowledge for Growth in Gent.

Hard jaar

De kleinere publiek genoteerde biotechbedrijven, van minder dan €1 miljard beurswaarde, behaalden een gezamenlijke marktwaarde van €2,7 miljard, waardoor België stijgt van de 7de naar de 4de plaats in de Europese rangschikking. Deze kleinere bedrijven hebben het moeilijker omdat investeerders vooral geïnteresseerd zijn in bedrijven die verder zijn ontwikkeld of een grotere marktwaarde hebben.

“We verwachten dat investeerders selectief zullen blijven op de publieke markten”, zegt Nathalie Van Den Haute, hoofd Equity Capital Markets binnen het corporate finance team van KBC Securities. “Maar we zijn wel optimistisch, want er is een overvloed aan financiering op de private markt.”

Start-ups

Ook niet-beursgenoteerde bedrijven pakten vorig jaar uit met kapitaalrondes, waar buitenlandse investeerders gretig op ingingen. 2021 was dan ook weer een recordjaar voor België, met meer dan €1,3 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald door technologiespelers.

Dirk Reyn, voorzitter van flanders.bio is optimistisch: “We beleven een ongekende golf van wetenschappelijke doorbraken en nieuwe technologieën, die leiden tot positieve resultaten tijdens de klinische ontwikkeling of tot nieuwe producten op de markt. Een duidelijke meerwaarde uiteindelijk voor de patiënten.”

Knowledge for growth

Knowledge for growth, georganiseerd door flanders.bio, is een van Europa’s toonaangevende congressen in life sciences. Het congres verwelkomt jaarlijks meer dan 1.000 deelnemers uit 17 verschillende landen samen: de industrie, de academische wereld en de overheid. Meer dan 70 sprekers in plenaire en breakout-sessies belichten de nieuwe evoluties in de sector vanuit een technologisch, financieel, markt- en zakelijk perspectief. Bijna 100 exposanten tonen het beste dat de sector te bieden heeft.

Meer informatie is te vinden op de website van flanders.bio.

Beeld: PopTika/Shutterstock