Lees verder
Op het terrein van een voormalige steenkolenterminal in de haven van Gent (België) heeft energiebedrijf BEE een nieuwe warmtecentrale in gebruik genomen: de Bio Energy Base. Het is de eerste stap in de vorming van een cluster van innovatieve bedrijven die CO2-arme activiteiten gaan ontwikkelen. 
Redactie / Gent

De Bio Energy Base produceert lokaal groene energie door niet-recycleerbaar houtafval om te zetten naar stoom, warmte en stroom. Die energie wordt geleverd aan bedrijven in de buurt. “Doordat we lokale bevoorradingszekerheid bieden, versterken we tegelijk de concurrentiepositie van de industrie”, stelt Michael Corten, CEO van BEE. “Daarnaast zullen we nieuwe investeringen aantrekken, die op hun beurt werkgelegenheid zullen creëren. We willen een lokaal ecosysteem te ontwikkelen en nemen verdere initiatieven nemen om op termijn te evolueren van een CO2-neutraal naar een CO2-negatief bedrijf.”

Betrouwbare bron

Chemiebedrijf Gadot is als eerste toegetreden tot het Gentse cluster: BEE investeerde in een ondergrondse stoomleiding zodat het bedrijf kan overschakelen van fossiel naar hernieuwbare energie. Ook het Franse biotech bedrijf Innovafeed stapt in en plant hier zijn grootste vestiging te bouwen voor de productie van bioproteïnes op basis van gekweekte vliegen. De proteïnes worden gebruikt in diervoeding, bijvoorbeeld voor het kweken van zalm. De aanwezigheid van een betrouwbare bron van duurzame energie was voor Innovafeed een belangrijke reden om zich in Gent te vestigen.

Samen met de UGent, andere havenbedrijven en North Sea Port is BEE inmiddels ook betrokken bij een onderzoeksproject om CO2 op te vangen en te hergebruiken (Carbon Capture and Utilization of CCU). Corten: “We gaan ervan uit dat we op kruissnelheid minstens 265.000 ton CO2 per jaar zullen kunnen besparen. Dat komt overeen met de uitstoot van het gasverbruik door de helft van de Gentse gezinnen.” 

Kijk voor meer informatie op de website van BEE.

Beeld: BEE