Lees verder
Met een doeltreffend beleidskader kan België nog meer geavanceerde biotechnologische productiecapaciteit uitbouwen. Zo kan de sector uitgroeien tot een industrie van de toekomst, met de nodige jobkansen voor technisch, digitaal en wetenschappelijk talent.
Redactie / Brussel

Dat was de centrale boodschap tijdens het jaarevent van bio.be/essenscia op 21 september. Bio.be/essenscia is de Belgische federatie van bedrijven actief in biotechnologie en life sciences.

Al van bij het begin van de coronacrisis speelt de Belgische biotech- en biofarmasector een sleutelrol in de wereldwijde strijd tegen de pandemie. Dit biedt een momentum om van deze industrie een speerpunt te maken in de economische heropleving van het land. Zo zijn er in de sector de afgelopen tien jaar al 10.000 nieuwe banen bijgekomen. Bedrijven hebben in die periode € 5,5 miljard geïnvesteerd in de vernieuwing van hun productie-installaties.

Bio.be/essenscia concludeert dat het kantelpunt is bereikt om de biotechnologische productietechnieken van de toekomst in België te verankeren en de internationale positie van de Belgische biotech verder te versterken. Niet enkel op het vlak van gezondheid, maar ook wat betreft biotechnologische en biogebaseerde toepassingen in landbouw en industrie. “Het is tijd om over te schakelen van ‘invented in Belgium’ naar ‘invented and made in Belgium’”, zegt Tineke Van Hooland, adjunct-secretaris-generaal van bio.be/essenscia. Noodzakelijk daarvoor zijn een sterk investeringsklimaat én getalenteerde medewerkers voor de digitale en duurzame uitdagingen op de werkvloer.

Lees het volledige verslag op de website van essenscia.

Beeld: Gorodenkoff/Shutterstock