Lees verder
Biotechnologie heeft een groot potentieel om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen in gezondheid, klimaat, energie, landbouw en voeding. Het vereist wel dat start-ups snel de markt op kunnen. Daarvoor is het nieuwe project Biotech Booster in het leven geroepen.
Redactie / Den Haag

Biotech Booster ondersteunt de commercialisering van biotechnologische vindingen in Nederland en gaat na een uitgebreide voorbereiding nu de uitvoeringsfase in. Diverse kennisinstellingen en bedrijven zijn hierbij betrokken, waaronder die van doorgewinterde biotech-ondernemers. Zij willen samen van Nederland een brandpunt van de wereldwijde biotechnologie maken, via mentorschap, het stimuleren van valorisatie en het ondersteunen van financiering.

Het is de bedoeling om de oprichters van een biotech-start-up te begeleiden van de idee-fase tot de ontwikkeling van een investeerbaar/commercieel voorstel waaruit uiteindelijk een succesvol bedrijf kan groeien, binnen een van de vijf thematische clusters (TC’s) met biotechnologische aandachtsgebieden: Wit: Industriële biotechnologie & productie (TC 1); Groen: AgroFood biotechnologie (TC 2); Rood: Menselijke gezondheid, diagnostiek, therapeutica (TC 3, 4 & 5).

Succesvolle projecten

Na het genereren van een businessidee in overleg met de business developer, faciliteert het passende thematische Cluster samenwerking, verbindt mensen en geeft financiële steun aan vroege ideeën om proof of principle te bereiken. De beste ideeën worden geselecteerd voor het Biotech Innovation Program (BIP), waar projecten worden ontwikkeld en ondersteund om uit te groeien tot robuuste en investeringswaardige voorstellen met een evenwichtig team. Samen met de oprichter(s) wordt het project versneld tot proof of concept.

Succesvolle projecten uit de eerdere fase kunnen inkomsten genereren via een scale-out deal. Het BIP en een panel van ondernemers onderhandelen over vervolginvesteringen en effenen de weg naar impact. Het resultaat kan de oprichting van een start-up, een licentiedeal of de verkoop van activa zijn.

Biotech Booster is een initiatief van:

  • de Universiteiten van Nederland;
  • de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra;
  • de Vereniging Hogescholen;
  • belangenvereniging HollandBIO;
  • biotechnologiebedrijven DSM en Janssen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is het verantwoordelijke departement voor Biotech Booster als Nationaal Groeifonds-project. Voor de komende drie jaar is bijna € 50 miljoen direct beschikbaar. Voor de periode vanaf 2025 is ruim € 196 miljoen voorwaardelijk toegekend.

Kijk voor meer informatie op de website van Biotech Booster.

Beeld: Sergey Nivens/Shutterstock