Lees verder
Circulariteit en duurzaamheid worden soms in één adem genoemd, maar betekenen zeker niet hetzelfde. Het streven naar circulaire oplossingen lijkt soms zelfs een doel op zich te worden, met als risico dat er nieuw beleid wordt vastgelegd dat niet leidt tot meer duurzaamheid.
Redactie / Wageningen

Dat stellen vier wetenschappers van Brunel University London, Politecnico di Milano, University of Southern Denmark en Wageningen University & Research in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Waste Management. Zij ontwikkelden aan de hand van kunststof verpakkingsmaterialen een productgerichte circulariteitsscorekaart. Met dit hulpmiddel is te bepalen hoe duurzaam een product werkelijk is, aan de hand van 7 eenvoudige vragen over de levenscyclus van het product (productie, gebruik en afvalstadium).

De wetenschappers willen hiermee een discussie op gang brengen over de manier waarop wetenschappelijke kennis kan bijdragen aan een snellere verduurzaming van de maatschappij en betere besluiten binnen de politiek en het bedrijfsleven.

Het volledige artikel is online te lezen:

Cimpan, C., Iacovidou, E., Rigamonti, L., & Van Velzen, E. U. T. (2023). Keep circularity meaningful, inclusive and practical: A view into the plastics value chain. PubMed, 166, 115–121. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2023.04.049

Beeld: MAD.vertise/Shutterstock