Lees verder
Koninklijke DSM en de TU Delft kondigen vandaag (11 januari) de oprichting aan van het Artificial Intelligence Lab for Biosciences (het AI4B.io Lab).
Redactie / Delft

Het laboratorium is het eerste in zijn soort in Europa dat kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) toepast op volledige bioproductie, van de ontwikkeling van microbiële stammen tot grootschalige industriële procesoptimalisatie en planning.

Hoewel AI al op grote schaal wordt toegepast in technologisch onderzoek, is het AI4B.io Lab het eerste in zijn soort dat de mogelijkheden onderzoekt van AI in de biowetenschappen en bioproductie. De tijd die wordt besteed aan innovatiecycli – van prototype tot finetunen en vermarkten – kan hierdoor worden verkort.

DSM beschouwt biowetenschappen als een belangrijk hulpmiddel om klimaatverandering en grondstoffenschaarste aan te pakken en wereldwijd het voedselsysteem te verbeteren. Het bedrijf investeert daarom de eerste vijf jaar € 2,5 miljoen in het laboratorium. Marcus Remmers, Chief Technology Officer DSM: “De TU Delft heeft een bewezen staat van dienst in baanbrekend onderzoek op het gebied van AI, biotechnologie en bio-informatica. DSM is een wereldwijd bedrijf dat op wetenschappelijke basis duurzame biotechnologische producten en oplossingen ontwikkelt voor commerciële doeleinden. Beide partijen vormen daarom de perfecte match om gezamenlijk belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.”

Wereldtop

Het AI4B.io Lab is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) dat zich ervoor inzet om Nederland aan de top te houden op het gebied van kennis en talentontwikkeling in kunstmatige intelligentie. Het laboratorium wordt geleid professor Marcel Reinders, directeur van het TU Delft Bioengineering Institute: “AI speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van biotechnologische toepassingen, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt gezien zijn er nog altijd veel vragen te beantwoorden op cellulair, laboratorium- en procesniveau. Door ons fundamentele onderzoek te koppelen aan concrete kansen bij DSM, kunnen we onze impact maximaliseren.”

Het wordt het derde ICAI-lab op de TU Delft Campus en zal ook gaan samenwerken met Planet B.io, het open innovatie-ecosysteem op de Biotech Campus Delft, waarvan zowel DSM als TU Delft medeoprichters zijn. Cindy Gerhardt, directeur Planet B.io: “Bij Planet B.io stimuleren we open innovatie en samenwerking tussen start-ups, ondernemingen en kennisinstellingen om biotechnologische producten en oplossingen te ontwikkelen. Wij zien uit naar de samenwerking met AI4B.io om de potentie van AI en biotechnologie te vergroten.”

Beeld: Gorodenkoff/Shutterstock