Lees verder
Constantijn van Oranje heeft vandaag (3 oktober) Planet B.io geopend op de Biotech Campus Delft, het centrum voor open innovatie in industriële biotechnologie.
Redactie / Delft

Planet B.io biedt bedrijven toegang tot het unieke biotech ecosysteem van Delft, en verwacht hiermee de komende jaren honderden extra arbeidsplaatsen te creëren voor tientallen nieuwe bedrijven op de Biotech Campus Delft. De bedrijven werken allemaal aan duurzame oplossingen voor grote uitdagingen zoals klimaatverandering, grondstoffen-schaarste en duurzame productie van gezonde voeding voor de groeiende wereldbevolking.

Planet B.io streeft ernaar om technologie en ondernemerschap te stimuleren die de transitie van een lineaire economie naar een duurzame, circulaire economie realiseert. Samenwerking is hierbij essentieel, want wanneer beleidsmakers, wetenschappers, bedrijven en investeerders samenwerken op een locatie waar zoveel biotech kennis aanwezig is, kunnen oplossingen op wereldniveau gecreëerd worden.

Globaal exportproduct

De Biotech Campus Delft ligt op het terrein van DSM in Delft, waar meer dan 1200 mensen werken aan de ontwikkeling, opschaling en commercialisering van biobased innovaties. “We beseffen het niet altijd, maar de biotechnologiekennis uit Delft is duidelijk een globaal exportproduct”, zegt Marcus Remmers, CTO van DSM in een interview met Agro&Chemie dat binnenkort op deze website verschijnt. “Een tijdje geleden reisde ik door de VS om biotechnologiebedrijven te bezoeken. Het verbaasde me te zien dat veel van het talent dat daar werkt ofwel in Delft heeft gestudeerd, of daar een postdoctorale graad heeft gehaald. Wij zijn als DSM dan ook toegewijd aan de biotechnologie in Nederland.”

DSM heeft dan ook recent bekend gemaakt de Biotech Campus open te willen stellen voor startups, MKB en gevestigde bedrijven actief in de biotechnologie. Met de opening van Planet B.io zet DSM, samen met de TU Delft, Gemeente Delft, Provincie Zuid Holland en InnovationQuarter, de volgende stap om de Biotech Campus Delft uit te laten groeien tot een biotech innovatie hub met internationale allure. Naast Planet B.io zijn het hoofdkantoor van DSM Food Specialties en de gistfabrieken hier gevestigd, evenals kantoren en fabrieken van antibioticumproducent Centrient en de proeffabriek Bioprocess Pilot Facility (BPF).

Jonge ondernemingen

Momenteel biedt Planet B.io onderdak aan vier jonge ondernemingen die er hun biotechnologische innovaties verder ontwikkelen. Zo werkt Veramaris aan duurzaam visvoer voor kweekvis op basis van algen, en produceert Avansya de caloriearme zoetstof Stevia op een duurzame manier, niet uit planten maar uit gistcellen. De start-up Meatable pioniert met een proces om de productie van vlees duurzamer en efficiënter te maken. Meatable ontwikkelt echt vlees, zonder dat hiervoor dieren hoeven worden geslacht, en met minimale impact op het milieu. De unieke bioreactortechnologie van Delft Advanced Biorenewables (DAB) ontwikkelt een innovatieve technologie om kosten te besparen voor biotechnologische processen op grote schaal.

Constantijn van Oranje, Special Envoy TechLeap.NL (formerly StartupDelta): “In deze moeilijke kapitaal intensieve sector is het van groot belang dat jonge startups ondersteund en gestimuleerd worden om hun innovaties versneld naar de markt te brengen. De komst van Planet B.io is daarom niet alleen een belangrijke stap in het verder versterken van ons ecosysteem, maar ook weer een sprong voorwaarts in het versnellen van de (internationale) groei van onze biotechnologiebedrijven.”

Cindy Gerhardt, Directeur Planet B.io: “Het team van Planet B.io zorgt ervoor dat de unieke kennis en infrastructuur, aanwezig op de Biotech Campus Delft, breder beschikbaar komt. De TU Delft speelt een belangrijke rol in het opzetten en uitvoeren van vernieuwende onderzoeksprogramma’s, daarnaast kunnen getalenteerde jonge ondernemers hun bedrijf vestigen bij Planet B.io. De Gemeente Delft en de Provincie Zuid-Holland beschouwen Planet B.io als belangrijke pilaar in het realiseren van hun beleid naar een duurzame economie. InnovationQuarter draagt bij aan een aantrekkelijk investeringsklimaat voor binnen- en buitenlandse bedrijven op Planet B.io.”