Lees verder
Elf ondernemingen in de regio Zuid-West Nederland en Oost-Vlaanderen willen samen de in Parijs gestelde Klimaatdoelen (tot 95% CO2-reductie in 2050) behalen. Dinsdag 17 april presenteerden zij hun gezamenlijke ‘Roadmap towards a climate neutral industry in the Delta region’ aan de Nederlandse Tweede Kamer en de algemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering in Nederland.
Redactie / Vlissingen

De ondernemingen zijn ArcelorMittal, Cargill, Cosun, Dow, Engie, ICL-IP, LambWeston-Meijer, Sabic, Trinseo, Yara en Zeeland Refinery. Zij werken sinds 2014 samen in het Smart Delta Resources netwerk en worden ondersteund door de provincie Zeeland, North Sea Port en Economische Impuls Zeeland.

Acht projecten

Volgens de Roadmap wordt er vanuit drie prioriteiten gewerkt: elektriciteit en waterstof, circulaire grondstoffen en CO2-opslag en gebruik. Die prioriteiten zijn vertaald in acht projecten. Het gaat om onder meer een waterstofnetwerk voor uitwisseling van waterstof tussen Gent en Vlissingen, een electrolyser van 100 MW om waterstof te produceren, het aanleggen van een netwerk voor de opslag van CO2 en het project ‘steel to chemicals’ waarbij reststromen van de staal- en chemische industrie worden omgezet in synthesegas.

Gunstige omgevingsfactoren

Deze grensoverschrijdende regio is bij uitstek geschikt om te starten met de industrie-transitie. De bedrijven liggen relatief dicht bij elkaar. Door onderlinge samenwerking kunnen zij een hogere CO2-reductie realiseren dan wanneer zij de klimaatdoelen afzonderlijk nastreven. Momenteel behoren zij tot de top van de wereld als het gaat om energie-efficiëntie en emissiereductie. Door samenwerking voor de klimaatdoelstellingen willen zij echter toonaangevend worden in de wereld.

Nu wordt er uitdrukkelijk gezocht naar de samenwerking met overheden, netwerkbedrijven en andere stakeholders. Het gaat hierbij vooral om investeringen in infrastructuur, de ontwikkeling van technologie, regelgeving, regionale inpassing en de prijsontwikkeling van onder andere CO2, energie en olie. Belangrijk is dat de concurrentiekracht van de bedrijven bij de uitvoering van de projecten behouden blijft.