Lees verder
Onderzoekers en studenten van het Centre of Expertise Biobased Economy zijn erin geslaagd om met plantenplastic 3D te printen.
Breda

Ook zijn die plantenplastics te kleuren met biobased kleurstoffen. Het kleuren van plantenplastics was tot nu alleen mogelijk met zeer verontreinigende kleurstoffen.

Het onderzoek maakte deel uit van het SIA RAAK PRO onderzoeksproject Functionele stabiliteit van biopolymeren van Avans Hogeschool en vond plaats in samenwerking met Fontys Hogescholen en Wageningen UR en het bedrijfsleven.

 

Biobased filament

Uitgaand van het plantenplastic Solanyl (bestaand uit zetmeel en polymelkzuur) van het Oosterhoutse bedrijf Rodenburg slaagde het onderzoeksteam er al in 2013 in om een goed functionerend filament voor 3D-printers te ontwikkelen. Later toonde het team aan dat ook op basis van andere materialen zoals bijvoorbeeld cellulose en plastics uit bacteriën goede filamenten zijn te ontwikkelen zijn.

Deze zijn goed te kleuren met biobased kleurstoffen. Zo leveren Kurkuma (geelwortels) gele, wortels rode en Indigofera blauwe kleurstoffen. Het team onderzoekt nu of de kleuren mooi blijven of juist mooi natuurlijk verkleuren.

 

Snelle prototypes


De nieuwe technieken bieden bedrijven interessante mogelijkheden. Bijvoorbeeld om in te zetten voor het snel en goedkoop ontwikkelen van prototypes, of om unieke of gepersonaliseerde producten te produceren.

In totaal namen 21 MKB-bedrijven, 30 docenten en bijna 200 studenten deel aan het onderzoeksproject Functionele stabiliteit van biopolymeren. In samenwerking met die bedrijven losten de studenten, docenten en onderzoekers ruim 90 vraagstukken van het MKB op.

Zie ook: 3D printen met Plantenplastic (Centre of Expertise Biobased Economy)