Lees verder
Kurkuma of geelwortel is een bekende specerij uit de oosterse keuken; het wordt voornamelijk in kerrie gebruikt. Maar het is ook een natuurlijke gele kleurstof die bioplastics duurzamer kan maken.
Redactie / Breda

Synthetische kleurstoffen voor plastics (bijvoorbeeld cadmium) zijn namelijk vaak toxisch en slecht afbreekbaar. Zelfs als ze zouden worden toegepast in biobased of biodegradeerbare kunststoffen, blijven er schadelijke stoffen achter. Daardoor gaat een deel van de afvalplastics die anders goed recyclebaar of composteerbaar zouden zijn, alsnog naar de verbrandingsoven.

Het Interreg Northwest Europe project CurCol wil daar verandering in brengen en onderzoekt de productie en toepassing van natuurlijke kleurstoffen op basis van kurkuma in bioplastic en papieren verpakkingen. Daarover organiseert het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) een webinar op dinsdag 20 april, met o.a. sprekers van CoE BBE, Centexbel, DeltaQ en Rodenburg Biopolymers.

Kijk in de agenda voor meer informatie.

Beeld: mirzamlk/Shutterstock