Lees verder
Op 26 april organiseert het Vlaams/Nederlandse project Biocolor een webinar over biobased kleurstoffen.
Redactie / Antwerpen

Synthetische kleurstoffen voor bijvoorbeeld textiel worden in de industrie nog volop gebruikt, maar zijn vaak toxisch als ze in het milieu terechtkomen. Daarom zoekt het expertisecentrum Duurzame Chemie van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen naar duurzamere, op planten gebaseerde alternatieven binnen het Biocolor-project. Er worden twee grondstoffenstromen bekeken: zowel afval-/nevenstromen uit de landbouw of voedingsindustrie als gewassen die lokaal kunnen worden geteeld (in Vlaanderen en Nederland, o.a. in de Biobased Innovation Gardens).

Verschillende aspecten komen in het onderzoek aan bod:

  • economische relevantie (zoals jaarlijks beschikbare hoeveelheid van de grondstof, gehalte aan kleurstof in de grondstof)
  • stabiliteit van de kleurstof (kleurvastheid, oxidatieve stabiliteit, microbiële stabiliteit)
  • mogelijke toepassingen (case studies in textiel, voeding, inkt, verven)

Bij aanvang van het project in 2020 is een screening gemaakt van een groot aantal veelbelovende grondstoffen. Op basis van deze screening zijn drie grondstofstromen geselecteerd waarvoor de extractie wordt geoptimaliseerd wordt. De focus ligt hierbij op groene extractietechnieken, zoals waterige extractie en extractie met superkritische CO2. Voor de drie geselecteerde grondstoffen worden de potentiële toepassingen in detail bestudeerd aan de hand van case studies.

Gehele waardeketen

De gehele waardeketen is vertegenwoordigd in het Biocolor-project: leveranciers van de twee grondstofstromen, een bedrijf dat extracties uitvoert op industriële schaal en ondernemingen die de kleurstoffen gebruiken. Partners in het project zijn Centexbel, Masureel, HoGent, Delphy, Ecotreasures, Food Pilot en Inagro.

Het project zal eind 2022 resulteren in een een publicatie/rapport ‘Natuurlijke kleurstoffen op basis van plantenextracten’, waarin voor elke geselecteerde grondstof/kleurstof de hele keten beschreven wordt: teeltwijze en/of voorbehandeling, optimale extractieprocedure, eventuele opzuiveringsstappen en industriële applicaties.

In het webinar van 26 april vanaf 15:00 uur worden de tussentijdse resultaten gepresenteerd. Zie de agenda voor details.

Beeld: Mark Green/Shutterstock