Het meten van de ecologische, economische en sociale impact; de verschillende soorten biomassa die vandaag en in de toekomst worden gebruikt en nodig zijn; het ontwikkelen van scenario’s; het analyseren van het effect van verschillende, soms tegenstrijdige beleidsmaatregelen; het is allemaal essentiële informatie om de bio-economie zo impactvol mogelijk te maken door de EU te helpen haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken en door de samenleving ervan te overtuigen dat de bio-economie een duurzamere manier van leven is. Kortom, het meten van de bio-economie is cruciaal om de juiste beslissingen te kunnen nemen.
Er bestaan al enkele instrumenten, maar betere instrumenten die meer erkenning krijgen en de bio-economie doeltreffend meten en monitoren zullen, zoals EU-beleidsmakers vaak zeggen, “de bio-economie van niche naar norm brengen”.
Dat is een van de redenen waarom wij van het Bio-based Industries Consortium zo geïnteresseerd zijn in het EU BioMonitor-project. De afgelopen vier jaar heeft BioMonitor gestreefd naar een robuust en duurzaam kader voor statistieken en modellen voor de bio-economie. Dit zou het gemakkelijker maken om te begrijpen hoe de bio-economie van de EU functioneert en toekomstige duurzaamheidsdoelstellingen beïnvloedt, rekening houdend met het gedrag van producenten, consumenten en beleidsmakers. Het project beoogde de bijdrage van de bio-economie aan de economische groei (en andere indicatoren) in kaart te brengen; de database voor de beoordeling van de bijdrage van biobased producten te verbeteren; en een instrumentarium met modellen en andere kwantitatieve methoden te creëren om te voorspellen hoe de bio-economie zich tot 2050 zou kunnen ontwikkelen.
We hebben onlangs een webinar gehouden voor BIC-leden waarin enkele deelnemers aan het BioMonitor-project resultaten presenteerden die inzicht gaven in enkele resultaten die specifiek nuttig zijn voor de biobased industrie.
Onze sector investeert in Europa, maar als we willen profiteren van eventuele veranderingen in de toekomstige politieke en economische omstandigheden waarin de bio-economie en de biobased industrieën momenteel opereren, hebben we diepgaande analyses en goede prognoses nodig om de juiste beslissingen te nemen. Met inzichtelijke monitoring en gegevens kan de bio-economie een nog grotere bijdrage leveren aan een groener Europa.