Lees verder
Het Limburgse biotechbedrijf Mosa Meat heeft een overeenkomst getekend met partner en investeerder Nutreco, om samen te werken aan het creëren van een celvoederketen voor de productie van kweekvlees: dierlijke spiercellen uit de bioreactor.
Redactie / Maastricht

Het op deze manier kweken van vlees gebeurt op basis van enkele dierlijke cellen die groeien op substraat, het zogeheten ‘celvoer.’ Dat maakt het mogelijk echte vleesproducten te produceren zonder dat hiervoor dieren voor hoeven te worden geslacht en dus ook zonder de milieu-impact van intensieve veeteelt.

De belangrijkste bestanddelen van het celvoer zijn aminozuren, mineralen, vitaminen en glucose. Zij zorgen ervoor dat de cellen kunnen groeien. In het lab wordt hier farmaceutisch materiaal voor gebruikt, met een zuiverheidsgraad die geschikt is voor de productie van geneesmiddelen. De hoge prijs van dit materiaal staat voedselproductie op commerciële schaal in de weg. Mosa Meat en Nutreco hebben daarom het project ‘Feed for Meat’ opgestart, gericht op de ontwikkeling van duurzaam en kostenefficiënt celvoer voor de productie van kweekvlees.

Food grade

Proeven in het lab hebben al uitgewezen dat de celproductie ook goed werkt op basis van ‘food grade’ celvoer, waarvan 99,2 van de componenten van levensmiddelenkwaliteit (veilig voor menselijke consumptie) zijn en dus goedkoper. Hierdoor kan kweekvlees op een economisch efficiënte manier worden geproduceerd en op de markt gebracht.

Voor dit Feed for Meat project is in 2021 vanuit het EFRO-programma OP-Zuid al een REACT-EU subsidie toegekend. Met de nieuwe overeenkomt gaan Mosa en Nutreco een stap verder en leggen zij afspraken vast om de toeleveringsketen van celvoer daadwerkelijk te gaan realiseren. “Een cruciale stap in het creëren van betaalbare, voedselveilige en schaalbare voedingsoplossingen voor de kweekvleesindustrie”, aldus Susanne Wiegel, hoofd van het Alternative Protein Programme bij Nutreco.

Behalve Mosa Meat en Nutreco zijn ook Universiteit Maastricht en Brightlands Campus Greenport Venlo bij het project betrokken. Kijk voor meer informatie op de website van Mosa Meat.

Beeld: Tibilletti/Shutterstock