Lees verder
De jury van de WUR ReThink Waste Challenge heeft uit 27 inzendingen 18 teams geselecteerd die doorgaan naar de tweede ronde. De kandidaten moeten nu bewijzen dat hun idee technisch haalbaar is, marktpotentieel heeft en een positieve impact op het milieu oplevert.
Redactie / Wageningen

De ReThink Waste Challenge is een internationale studentenwedstrijd georganiseerd door Wageningen University & Research. Doel is het bedenken van een business idee of een prototype dat bijdraagt aan een circulaire biobased economie, waardoor een zero-waste toekomst een stap dichterbij komt.

De teams die doorgaan zijn:

  • Adline
    Duurzaam gebruik van voedselgrondstoffen in de voedselverwerking.
  • Afterlife
    Leven na de dood, voor conventioneel dood agrifood-afval.
  • BB&B
    Directe schone afvalstroom van pruimverwerkende bedrijven naar isolatieproductie.
  • Brotis
    Omzetten van broodafval in gezonde on-the-go snacks.
  • Bubb/e
    Energie opwekken uit afvalgassen met behulp van een ‘bubble column’ energiegenerator.
  • Cult Factor
    Het creëren van een duurzame en kosteneffectieve cellulaire landbouwindustrie.
  • Eco-protein
    Terugwinnen van eiwit uit vleesafval voor industriële toepassingen.
  • Eco-living
    Een digitale voedselafvalbank die huishoudens, voedselafvalbeheerders en klanten met elkaar verbindt.
  • ElectrOlive
    Het opwekken van energie en het verminderen van afval in de olijfindustrie.
  • Fermentera
    Fermentatie van afval uit de ananasindustrie tot producten.
  • Go-Biolet
    Afvalbiomassa omzetten in biopellets als alternatief voor hout.
  • Live Twice
    Verwerking van landbouwafval tot grondstoffen voor diverse industrieën
  • Pomace
    Smaak- en geurstoffen uit restromen van de ciderproductie.
  • Sunsoil Energy
    Vervangt mulch of landbouwplastic in tuinbouwkassen.
  • Waste^2
    Maximale terugwinning van energie uit digestaat.
  • Wastebook
    Nauwkeurige boekhoudmethoden voor voedselafval en verlieshoeveelheden.
  • Watercoin
    Oplossing van problemen met de beschikbaarheid van drinkwater.
  • Zerowaste Cashews
    Het ontwikkelen van hoogwaardige producten uit de cashewappel.

Na de volgende ronde (eind mei) gaan alleen de tien beste kandidaten door naar de finale, die eind juni plaatsvindt .

Zie ook:

Bijna 200 studenten van over de hele wereld doen mee aan de zoektocht naar een afvalvrije toekomst met de WUR ReThink Waste Challenge (artikel, Agro&Chemie 12 januari 2023)

Beeld: Shulevskyy Volodymyr/Shutterstock