Lees verder
Bioketels zijn en blijven een van de belangrijkste bronnen van duurzame warmte in Nederland. Door de sterke stijging van de prijzen van gas en elektriciteit is in 2022 de vraag naar bioketels weer gestegen, na een eerdere daling in 2021. Dat geldt vooral voor particulieren, die hiermee hun gasgestookte CV-ketel eenvoudig konden vervangen.
Redactie / Barneveld

Dat meldt de de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels NBKL. Doordat in 2022 ook de prijzen van biobrandstoffen omhoog gingen, kwamen bedrijfsmatige klanten van bioketels met SDE-subsidie in de problemen, want de subsidie daalde, terwijl de brandstofkosten opliepen.

Volgens de NBKL houdt de overheid in haar subsidiebeleid nog steeds vast aan achterhaalde denkbeelden over de duurzaamheid van bioketels. Deze opvattingen zijn in strijd met de feiten. De nieuwste generatie bioketels kent zeer hoge rendementen die zelfs oplopen tot boven de 100% en hebben een zeer lage uitstoot van fijnstof, vergelijkbaar met die van een elektrische auto. Bioketels draaien vooral op rest- en snoeihout.

Kijk voor meer informatie op de website van de NBKL.

Beeld: wuthrich didier/Shutterstock