Lees verder
Het afgelopen jaar was een onzeker en roerig jaar voor de leveranciers en klanten van bioketels. Dat laat het jaarverslag 2021 van de NBKL (de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels) zien.
Redactie / Barneveld

De verkoop van bioketels liep aanvankelijk sterk terug door het abrupte stoppen van subsidies. In het tweede halfjaar sloeg het getij plotseling om, toen de gasprijs piekte en het aantal opdrachten voor ketels van 50 tot 500 kW ineens omhoog schoot. Uiteindelijk steeg de totale warmteproductie door bioketels in 2021 nog wel, zij het minder snel dan in voorgaande jaren. De binnenlandse productie van houtchips als brandstof voor bioketels blijft wel groeien.

Vrijwel emissieloos

Als per per 1 juli 2022 nieuwe emissienormen van kracht worden, zullen moderne bioketels praktisch emissieloos zijn. De fijnstofuitstoot van een bioketel is nu al vergelijkbaar met die van een elektrische auto. De vermeden uitstoot van CO2 in 2021 door alle bioketels samen (ten opzichte van fossiele brandstoffen) bedroeg circa 1,7 miljoen ton.

Voorlopig blijven bioketels de belangrijkste bron van duurzame warmte in Nederland, zowel in stand-alone toepassingen in met name de glastuinbouw en dienstensector als in stadsverwarmingsnetten. Op langere termijn blijven bioketels nodig voor bijvoorbeeld kantoren, voor particulieren die van het gas af willen en voor slimme combinaties met andere duurzame technieken.

De branche verkeert momenteel wel in onzekerheid over de toekomst van het gebruik van houtige biomassa. Leveranciers van bioketels kijken dan ook uit naar de publicatie van een afbouwpad voor lage temperatuur toepassingen.

Beeld: Mike Fouque/Shutterstock