Lees verder
Het melklab van Those Vegan Cowboys heeft een mijlpaal bereikt: de productie van kaas met caseïne door middel van precisiefermentatie, zonder dat er een levende koe aan te pas is gekomen.
Redactie / Gent

Those Vegan Cowboys, opgericht door de grondleggers van De Vegetarische Slager, maken met hulp van precisiefermentatie zuivel-identieke caseïne. Dit melkeiwit maakt kaas kazig. De eerste vegan kazen zijn nu gepresenteerd.

Jaap Korteweg, CEO van Those Vegan Cowboys: “We hebben nu Margaret’s eerste kazen, maar we zijn er nog niet: we moeten verder met de opschaling en onderzoeken hoe we de micro-organismen efficiënter laten werken. Net zoals dit ooit is gebeurd met de levende melkkoe die oorspronkelijk 1000 liter produceerde en nu 10.000 liter.”

Precisiefermentatie is een mogelijke oplossing voor de voedselproblematiek bij een groeiende wereldpopulatie. Project director Will van den Tweel: “Dankzij de caseïne, gemaakt met onze roestvrijstalen koe, kunnen we in potentie iedere soort kaas maken. Met dezelfde textuur, smaak en voedingswaarden als de kaas zoals we hem kennen. Maar dan vele malen duurzamer en volledig zonder dieren.”

Het precisiefermentatie-proces verbruikt naar verwachting slechts een vijfde van het land en water dat reguliere kaas gebruikt. Daarnaast reduceert de nieuwe productiewijze op dezelfde schaal de uitstoot van CO2.

Kijk voor meer informatie op de website van de Those Vegan Cowboys.

Beeld: Those Vegan Cowboys