Lees verder
Het Nederlands/Vlaamse bedrijf Those Vegan Cowboys (TVC) looft € 2,5 miljoen uit voor de perfecte schimmelcultuur om vegan room, melk en kaas mee te maken. Dat vertelde laboratoriumhoofd Will van den Tweel van dit bedrijf tijdens EFIB2020.
Redactie / Gent

TVC is op zoek naar een schimmel die op een efficiënte manier melkeiwitten produceert uit gras. De gezochte schimmel moet al bekend zijn als (productiemiddel voor) voedsel of voedselingrediënten, bij voorkeur met het tot expressie brengen van heterologe eiwitten. Ook moet er een toolbox beschikbaar zijn voor moleculaire biologie.

Those Vegan Cowboys is het nieuwe bedrijf van Jaap Korteweg en Niko Koffeman van de Vegetarische Slager, een bedrijf dat jarenlang succesvol plantaardige vleesvervangers maakte en vorig jaar is verkocht aan Unilever. De nieuwe uitdaging die de ondernemers aannamen is het produceren van melkproducten waarbij de fermentatie zonder koeien plaatsvindt, in een reactorvat: The Stainless Steel Cow. Van den Tweel: “We noemen haar Margareth, onze iron lady.”

Melkproducten zijn voedzaam en worden overal in de wereld geconsumeerd. Kaas is het belangrijkste melkproduct met een marktwaarde van 164 mld dollar in 2023. Voor de melkveehouderij is echter veel lang nodig. Wereldwijd zijn er 300 miljoen melkkoeien, elk met een CO2 equivalent uitstoot van anderhalve Europese auto. Ze produceren bovendien veel methaan en stikstof. Daarom hebben zich meerdere ondernemers op de vegan kaasmarkt gericht, die eind 2020 een marktomvang van 2,5 mld dollar zal bereiken, aldus van Van den Tweel.

TVC werkt samen met Wageningen Universiteit & Research en de Universiteit Gent.

EFIB 2020

EFIB is de toonaangevende Europese conferentie voor industriële biotechnologie. De conferentie vindt momenteel digitaal plaats van 5 t/m 9 oktober 2020. Zie voor meer informatie de EFIB website.

Beeld: Those Vegan Cowboys