Lees verder
Shell Chemicals Park Moerdijk heeft plannen aangekondigd om binnen tien jaar een chemiepark te zijn met netto nul CO2-uitstoot. Daartoe wil Shell miljarden investeren in het chemiecomplex. Dit kan leiden tot een verdubbeling van het aantal fabrieken, terwijl netto geen CO2 wordt uitgestoten.
Redactie / Moerdijk

Een nieuwe chemische recyclingfabriek gaat in Moerdijk van plastic afval weer nieuwe chemicaliën maken. De fabriek is naar verwachting in 2024 operationeel. Het gaat om een zogeheten pyrolyse-olie-upgrader. De fabriek kan de kwaliteit van pyrolyse-olie – een vloeistof gemaakt van moeilijk te recyclen plastic afval – verbeteren en omzetten in chemische grondstoffen voor de fabrieken op Shell Chemicals Park Moerdijk. Hierdoor zijn minder aardolieproducten nodig.

Waterstof

Shell werkt in Moerdijk bovendien aan plannen voor de bouw van een installatie die waterstof produceert uit restgassen die vrijkomen bij andere productieprocessen op het park. Shell kan deze waterstof gebruiken om de industriële fornuizen te verwarmen. De CO2 die vrijkomt bij het maken van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden onder de zeebodem.

“Shell Chemicals Park Moerdijk wil de energietransitie versnellen, koploper zijn in de transformatie van de Nederlandse chemische industrie en groeien door meer circulaire, koolstofarme producten te maken voor haar klanten en de maatschappij”, zegt Richard Zwinkels, General Manager van Shell Chemicals Park Moerdijk. “We hebben drie belangrijke doelen: netto-nul uitstoot binnen tien jaar, het verhogen van het gebruik van circulaire grondstoffen en grondstoffen op biologische basis en het verdubbelen van het aantal chemische producten door te investeren in nieuwe productlijnen.”

Beeld: Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock