De bedrijven maakten bekend hiervoor een joint venture op te richten, volgend op de succesvolle afronding van een proef met het gebruik van pyrolyse-olie in de petrochemische fabriek in Moerdijk. Shell verwierf een aandelenbelang van 21,25% in BlueAlp, dat de pyrolyse-technologie ontwikkelde en zet eigen technologie in om te zorgen dat de pyrolyse-olie een constante hoge zuiverheidsgraad bereikt.
De twee geplande installaties gaan elk naar verwachting meer dan 30 kiloton plastic afval per jaar verwerken. Ze moeten in 2023 operationeel zijn en zullen alle pyrolyse-olie als grondstof leveren aan de krakers van Shell in Moerdijk en Duitsland. Bovendien onderzoekt Shell of licenties kunnen worden verleend voor nog eens twee installaties in Azië, die kunnen worden ingezet voor de bevoorrading van het Shell Energy and Chemicals Park Singapore.
1 Miljoen ton
“Met de innovatieve technologie van BlueAlp en de omvang en ervaring van Shell kunnen we de technologie voor het hergebruik van plastic afval vooruit helpen. Zo kan Shell voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar duurzame chemicaliën”, zegt Robin Mooldijk, Executive Vice President van Shell Chemicals and Products. “Deze samenwerking is een van de belangrijke stappen die Shell neemt om onze ambitie te realiseren om uiterlijk in 2025 één miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken in onze chemiefabrieken wereldwijd,”
“Met Shell als strategische partner denk ik dat BlueAlp een geweldige kans heeft om uit te groeien tot een wereldleider in de pyrolysemarkt,” zegt Chris van der Ree, CTO van BlueAlp. “We concentreren ons in eerste instantie op het verhogen van de huidige verwerkingscapaciteit van de technologie en vervolgens op het in licentie geven van onze technologie aan derden.”
Beeld: BlueAlp