Lees verder
De Leidse data scientist Lindsey Burggraaff heeft de tweede Krijn Rietveld Memorial Innovation Award gewonnen. Ze kreeg de prijs deze week voor haar onderzoek naar bioactieve stoffen in voeding.
Redactie / Leiden

De Krijn Rietveld Memorial Innovation Award is in 2020 in het leven geroepen door het Leids Universiteits Fonds en Koninklijke DSM ter ere van de biowetenschapper Krijn Rietveld (1956-2018). De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste proefschrift (MSc), proefschrift (PhD) of post-doc onderzoek aan de Universiteit Leiden op het gebied van biowetenschappen in combinatie met data sciences, om excellentie in innovatief onderzoek te erkennen en belonen dat bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Vorig jaar was plantenbioloog Omid Karami de eerste winnaar van de prijs. Dit jaar waren zeven wetenschappers genomineerd. De jury koos Burggraaff als winnaar vanwege de kwaliteit van haar werk en het multidisciplinaire karakter ervan. “Het werk van Burggraaff bevindt zich op een uniek snijvlak van data science, biochemie en voeding”, aldus de jury. “Vooral de toepassing van diverse kunstmatige intelligentie technologieën viel op.”

Burggraaff deed onderzoek naar stoffen die zorgen voor een gezonde voeding voor mensen met diabetes type 2. Het onderzoek kwam voort uit een samenwerking met Unilever, dat op zoek was naar natuurlijke bioactieve stoffen met bijzondere eigenschappen om toe te voegen aan hun producten.

AI Bioproductie

Wetenschappers gebruiken steeds vaker computers bij de zoektocht naar werkzame stoffen. Daarom startten Royal DSM en de TU Delft eerder dit jaar het Artificial Intelligence Lab for Biosciences (AI4B.io Lab). Het is het eerste lab in zijn soort in Europa dat Artificial Intelligence, AI, toepast op bioproductie, van de ontwikkeling van microbiële stammen tot grootschalige industriële procesoptimalisatie en -planning.

Beeld: Antiv/Shutterstock