Lees verder
Met Recell bioplastic granulaat uit gerecycled toiletpapier, won Recell Group deze maand de tweede prijs in de verkiezing van het Biocomposiet van het Jaar. Ecodeck maakte van dit materiaal een picknicktafel.
Redactie / Keulen

Recell biocomposiet (een merk van Recell Group uit Groningen) is gemaakt van gerecycled toiletpapier, teruggewonnen uit rioolwaterzuiveringsinstallaties middels de Cellvation technologie. De zuiveringsinstallaties profiteren hierdoor van lagere bedrijfskosten, verhoogde verwerkingscapaciteit en het hergebruik van cellulosevezels die anders zouden moeten worden verbrand. Dit vermindert zowel de ecologische voetafdruk van de vezels als die van de afvalwaterzuiveringsinstallaties.

In Recell wordt deze circulaire grondstof gemengd met verschillende (bio)polymeren, zoals PLA of PHA. De korrels zijn geschikt voor standaard spuitgiet- en extrusielijnen. Toepassingen zijn te vinden in onder meer plantenpotjes, gevelbekleding, schuttingen, terrasvlonders en kratten.

De technologie is ontwikkeld binnen het Europese Horizon 2020-project SMART-plant. Verdere ontwikkeling van het biocomposiet vindt plaats binnen het Noord-Nederlandse BERNN-project Circulaire Biopolymerenwaardeketens voor PHA en Cellulose, waarover Agro&Chemie eerder schreef.

Innovatieprijs

De “Biocomposiet van het Jaar” innovatieprijs uitgereikt aan producenten en ontwikkelaars van innovatieve en nieuwe toepassingen voor biocomposieten. De prijsuitreiking vond plaats op ’s werelds grootste conferentie over biocomposieten: de 8e Biocomposites Conference Cologne van het nova Institute.

Golden Compound uit Duitsland won dit jaar de eerste prijs met HOMEcap: thuiscomposteerbare koffiecapsules. Deze zijn gemaakt van PBS en PBSA gemengd met zonnebloempitten en anorganische vulstoffen. Het deksel bestaat uit papier en cellulose.

Bcomp uit Zwitserland behaalde de derde plaats met powerRibs, een composietmateriaal gemaakt van natuurlijke vezels. Het materiaal wordt in een versterken rooster ,aangebracht dat is geïnspireerd op de dunne nerven in bladeren. Dit biedt maximale stijfheid bij minimaal gewicht.

Meer informatie over deze bedrijven en de conferentie is te vinden op de website van het nova Institute.