Lees verder
Het duurzame krediet is in opkomst. Als DSM bijvoorbeeld bepaalde duurzaamheidsdoelen haalt of overtreft, krijgt het concern een korting op de rente van financieringen. Haalt het die doelen niet, dan moet het extra rente betalen. Dat meldt Dagblad Trouw.
Redactie / Geleen

Duurzame kredieten zijn een nieuwe trend in de financiële wereld. Grote banken als ABN-AMRO, Rabobank en ING doen eraan mee en de lijst van grote bedrijven die zo’n krediet afsluiten, groeit. Behalve DSM staan daarop o.a. Philips, Barry Callebaut, Adecco, Bpost, Bel Group, Danone en het vastgoedconcern Unibail-Rodamco.

Rentekorting

Als deze bedrijven duurzaam opereren, krijgen ze rentekorting op hun krediet. Dat wordt niet eenmalig bepaald, maar gedurende de hele looptijd gemonitord. Banken schakelen daarvoor externe adviesbureaus in, zoals Sustainalytics bij beursgenoteerde en EcoVadis bij niet-beursgenoteerde bedrijven.

Deze bureaus houden bij hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord bedrijven werken. Uitgangspunt is de rente op het krediet die aan het begin van het contract wordt bepaald. Daarop komt een korting bij duurzaam handelen en een boete bij niet-duurzaam handelen. De korting of boete ligt meestal tussen 5 en 10% van de oorspronkelijke rente. Criteria zijn onder meer de uitstoot van broeikasgassen, energie-efficiency en het verbruik van hernieuwbare grondstoffen.