Lees verder
Het pensioenfonds voor de grootmetaal, PME, heeft al zijn beleggingen in steenkoolproducenten verkocht. Daarbij gaat het om een waarde van € 6,3 miljoen.
Redactie / Den Haag

Het fonds noemt kolen niet meer van deze tijd, hoewel een aantal van de bedrijven in de grootmetaal nog steeds steenkool gebruikt, bijvoorbeeld in de staalproductie.

‘De overtuiging is dat we ook in deze industrie af moeten van vervuilende brandstoffen’, zegt PME-topman Eric Uijen in dagblad Trouw. Hij wijst erop dat er inmiddels alternatieven zijn. ‘Wij beleggen niet voor vandaag of morgen, maar voor overmorgen.’

PME is het vijfde pensioenfonds van Nederland, met een belegd vermogen van ruim € 47 miljard. Het wil de CO2-voetafdruk van zijn aandelenportefeuille in 2021 met een kwart terugbrengen ten opzichte van 2015. Dinsdag (22 mei) zalhet bedrijf op de aandeelhoudersvergadering van Shell instemmen met een klimaatresolutie van beleggersgroep Follow This. Die wil dat het olieconcern zijn beleid afstemt op het Klimaatakkoord van Parijs. Shell adviseert aandeelhouders tegen te stemmen.