Lees verder
Stora Enso lanceert zijn op hout gebaseerde biocomposieten, DuraSense ™ door Stora Enso. Met DuraSense kan het gebruik van hernieuwbare vezels, zoals hout, worden vervangen door een groot deel van op aardolie gebaseerd plastic.
Redactie / Helsingfors

De productie van biocomposieten begon in 2018 bij Stora Enso’s Hylte Mill in Zweden, na de investering van EUR 12 miljoen die in 2017 werd aangekondigd. Bij volledige productie bedraagt ​​de jaarlijkse productiecapaciteit van de fabriek 15 000 ton, de grootste capaciteit in Europa voor houtvezels. composieten.

De DuraSense-productfamilie is geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van consumptiegoederen tot industriële toepassingen. Typische toepassingen omvatten bijvoorbeeld meubels, pallets, handgereedschap, auto-onderdelen, schoonheidsproducten en lifestyleproducten, speelgoed en artikelen, zoals keukengerei en kroonkurken, naast andere toepassingen.

De DuraSense-korrels zijn een combinatie van natuurlijke houtvezels, polymeren en additieven die de vormbaarheid van kunststof bieden met de duurzaamheid en verwerkbaarheid van hout. Met DuraSense is het ook mogelijk om vezels te combineren met gerecyclede of biobased polymeren om de milieuwaarden verder te verbeteren. DuraSense ™ Eco100 bijvoorbeeld, een van de productkwaliteiten en gebaseerd op houtvezels en biopolymeren, is een kostenbesparende manier om fossiele kunststoffen volledig te vervangen.

‘Het verminderen van de hoeveelheid plastic en deze te vervangen door hernieuwbare en traceerbare materialen is een geleidelijk proces. Met DuraSense kunnen we klanten een op houtvezels gebaseerd alternatief bieden dat de duurzaamheidsprestaties verbetert en, afhankelijk van het product, de CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleint – tot wel 80%, ‘zegt Jari Suominen, hoofd van Wood Products bij Stora Enso .

‘Betaalbare duurzaamheid en het milieu stijgen op de agenda van consumenten’, zegt Patricia Oddshammar, hoofd van Biocomposites bij Stora Enso. ‘DuraSense kan het verbruik van plastic materialen tot 60% verminderen, waardoor minder microplastics in het milieu terechtkomen. De biocomposieten van Stora Enso kunnen tot zeven keer als materiaal worden hergebruikt of samen met andere plastic materialen worden gerecycled of als alternatief worden gebruikt voor energieterugwinning aan het einde van hun levensduur.’