Lees verder
Zou je een raffinaderij ontwikkelen en bouwen voor de chemiesector alleen? Raffinaderijen zijn ontwikkeld voor de productie van brandstoffen en de chemie gebruikt ongeveer 10 procent van de output van de raffinagesector.
Arij van Berkel

In de loop van de geschiedenis heeft de petrochemie steeds mooie producten gemaakt van zijstromen van andere grote opkomende sectoren. BASF is begonnen met teer uit de productie van stadsgas. Later, tijdens de opkomst van de staalindustrie, is de chemie in het Ruhrgebied tot bloei gekomen door teer uit de cokesproductie te verwaarden. Met de opkomst van de auto, werden raffinaderijen hofleverancier. Als biomassa dezelfde dynamiek volgt, welke grote opkomende industrie drijft dan de introductie van biomassa in de chemie? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Misschien biobrandstoffen of biomassa voor bijstook, maar die sectoren lijken niet onstuimig te groeien. De papiersector is een bulkindustrie, maar bestaat al langer dan de chemie.  Welke verandering drijft de chemie dan in de armen van de papierindustrie?

Een duidelijk opkomende, grote sector is die van wind- en zonne-energie. Wanneer die leidt tot een surplus aan elektriciteit kan dat de nieuwe grondstof worden: CO2 geactiveerd door zon en wind. Of misschien is de transitie naar biobased anders dan alle transities tot nu toe in de chemie. Gedreven door afnemers en de schitterende nieuwe chemie die met biomoleculen mogelijk is.